Avlskåring, træning m.m.

AVLSKÅRING er en process, hvis formål er at udvælge de bedste hunde til avl. Alle special klubber for brugshunderacer har deres respektive regler for avlskåring såsom sundhedskrav, den ønskede raceprofil i mental test m.m. Disse krav er højere end DKK’s basale avlskrav. Derfor får hvalpe efter avlskårede forældre en speciel stambog (“rød” stambog) i modsætning til DKK’s “almindelige” stambog. Her kan du læse mere om avlskåring i Dansk Hovawart Klub.

Ussi har d. 27.10.2012 bestået sin mental test med glans med usædvanlig få bemærkninger, som på de blå ark er markeret med små sorte firekanter. De ønskede reaktioner er i tykke, sorte rammer. Hun har overrasket mig positivt flere gange 🙂 . Her kan du se et lille udklip af testen. Desværre har jeg ikke opladet batterier i mit kamera og derfor er der ikke flere billeder, øv,øv 🙁 .

Ussi avlskåring mental test side 2Ussi avlskåring mental testUssi avlskåring (1)Ussi avlskåring (2)

Den 31. august 2014 blev Ussi også avlskåret i den næststørste FCI-godkendte hovawart klub i Tyskland – Hovawart Zuchtgemeinschaft Deutschland (HZD).  Jeg synes at det er meget interessant at iagttage sin hund under testforhold, jo flere desto bedre, for så kan man se om de udviste reaktioner er tilfældige eller gentager sig som udtryk for medfødte egenskaber. Jeg tror ikke på testresultater som den  ene gyldige sandhed, men er dog sikker på, at de ganske godt viser hundens medfødte psykiske anlæg. Også når de senere erfaringer kommer oven på og tilslører lidt genetikken. Med andre ord  hvis en hund hurtigt kan komme sig efter stressende eller ligefrem traumatiserende oplevelser, må dens psykiske anlæg da være i orden. Omvendt – der skal ikke så meget til at slå en “svag” hund af pinden, hvad enten det er under testen eller i det virkelige liv. Testen i Tyskland gik som smurt og Ussi har bestået uden en eneste bemærkning, hvilket bekræfter de danske testresultater. Ussi har virkelig den helt rigtige hovawart psyke og det er noget der er værd at avle videre på og give videre til næste generationer af hovawart hvalpe. HZD test er dog nemmere end vores danske. Den foregår på en træningsplads og ikke i en skov. Den indeholder momenter fra de fleste hundes dagligdag såsom det at gå på forskellige underlag, at gå igennem en gruppe mennesker (dette gentages faktisk flere gange i forskellige konstellationer for at opbygge stress), reaktion på mærkelige lyder herunder skud, måling af skulderhøjde, leg med figuranten. Desuden skal hunden bevogte ejerens jakke og forholde sig til figuranten som vil stjæle den. HZD lægger meget vægt på hundens måde at kommunikere på i alle disse situationer.

HZD Körung (2) HZD Körung (3)Billede (28)

TRÆNING og BRUGSPRØVER

Vi træner på IPO hold i Dansk Civile Hundeførerforening i Aabenraa. Vi har af forskellige årsager begyndt meget sent, da Ussi var 2 år gammel.

I oktober 2013 har Ussi bestået sin færdselsprøve 🙂 , som er en adgangprøve til alle andre prøver. Her kan du læse om, hvad den består af.

Færdselsprøve

 

 

CLEOHOV's Hovawarte © 2013