Sundhed

Ussi er blevet grundigt undersøgt inden jeg har besluttet mig til at sætte hende i avl. Hun har desuden haft tid nok til at udvise forskellige arvelige sygdomme, som oftest kommer med alderen. Det er derfor, at jeg er modstander af at avle på helt unge hunde. De kan nemlig nå at få flere kuld, inden sygdommen viser sig. Sådan har det f. eks. været  med hypothyreoidisme (nedsat funktion af skjoldbrusk kirtlen), som først rammer hunde i 5-6 års alderen. I dag har vi heldigvis mulighed for at undersøge for denne sygdom.

Udover den obligatoriske undersøgelse for hofteledsdysplasi (HD A) blev Ussi undersøgt for:

–          OCD på begge skuldre – 00, læs mere her.

–          AD (albueledsdysplasi) – 00, læs mere her.

–          Arvelige øjensygdomme – intet påvist

–          Hypothyreoidisme  –  intet påvist, læs mere om sygdommen her.

–          DM (degenarativ myelopati)N/N, hvilket betyder at Ussi er helt fr i for den muterede gen SOD1, som fremkalder denne forfærdelige og uhelbredelige sygdom. Du kan læse mere om den her.

–          Hjertesygdomme – intet påvist

Jeg har ikke fået lavet alle disse undersøgelser for at kunne prale med, at Ussi er den mest undersøgte avlstæve i vores race i Danmark. Jeg har gjort det fordi for mig er opdrættet en alvorlig sag og jeg som opdrætter vil have god samvittighed, at jeg har gjort alt hvad der har været muligt for at undgå flest mulige sundhedsrisici. Det giver selvfølgelig ingen garanti for sunde og raske hvalpe, men det øger i høj grad chancen derfor 🙂 .

CLEOHOV's Hovawarte © 2013