Der Hovawart

HOVA … HVAD ???? spørger alle, som aldrig  før har hørt om hovawarten. Og det er ikke så mærkeligt, da racen ikke er særlig almindelig, heller ikke i hjemlandet Tyskland.

Hvad er det så for en størrelse denne hovawart? Ordet stammer fra gammeltysk ”Hova” – gård og wart – vogter. En gårdvogter altså. Der findes lange og spændende fortællinger om hovawarten som gårdvogteren på gamle tyske gårde og slotte, om at det er en gammel race, hvis historie går tilbage til middelalderen og om at racen som vi kender i dag er blevet genskabt efter det oprindelige billede. Glem det 😀  Det er en smuk legende, men kun legende. Hovawarten som race er så god og spændende, at den slet ikke behøver nogen støtte i form af legenden om racens oprindelse, som så mange andre racer går og praler med uanset om det er sandt eller ej.

Jeg vil ikke gentage hele racestandarden, herunder beskrivelsen af hovawartens egenskaber og temperament – den kan man nemt finde her. Jeg vil hellere skrive om min opfattelse af hovawarten, der er bygget på min 10-års erfaring med racen, både med mine egne efterhånden 4 eksemplarer og de utalige hunde, som jeg indtil nu har mødt til mentaltest, prøver, udstillinger m.m. Har du ikke lyst til at læse så meget 😀 og foretrækker du mundtlige oplysninger om racen, må du meget gerne ringe til mig for at høre om hovawarten: Link til kontakt

  • Hovawart er en brugshund lige som schæferhund, dobermann, boxer, rottweiler, riesenschnauzer m. fl . Tidligere kaldte man disse racer for politihunde, da de var – og er – brugt af politi i alle lande som tjenestehunde. Fælles for disse racer er, at de har psykiske egenskaber der gør, at hundene nemt kan trænes i lydighed, spor og forsvar  (bidearbejde med figurant). De samarbejder med mennesket, elsker at bruge deres krop og hoved og har brug for meningsfuld beskæftigelse. Sådan er også hovawarten. Den bruges f. eks. af forsvaret i Sverige som patruljehund, i Tyskland, Østrig og Schweiz bruges mange hovawarten som redningshunde, og især som lavinehunde samt som terapihunde. Hovawarten kan beskæftiges på forskellig vis, alt afhængigt af menneskets lyst og muligheder. Det kan være lange gåture med aktivering undervejs, sjove lege i haven, at trække vogn, at snuse sig frem til sin mad spredt på græsplænen m.m. Den kan også nemt oplæres til at følge med sin ejer, som rider på hest. Er man interesseret i lidt mere struktureret hundetræning kan man med sin hovawart træne typisk brugshundeprogram (IPO), rally, obedience, DcH program, nordiske discipliner eller agility. Der er et hav af muligheder uden, at man behøver gøre det på højeste niveau, hvilket kun de færreste af os har tid nok til… Hovawarten må bare ikke kede sig, for så kvik som den nu er, kan den selv finde sig en beskæftigelse og det er ikke sikkert, at du vil kunne lide det. Og når hovawartens behov for at arbejde er opfyldt, elsker den at putte sig i sofaen sammen med sit menneske. Det er én af hovawartens mange gode egenskaber: Der er krudt i den udendørs og ro på den indendørs.
  • Hovawart er en udpræget vagthund, hvilket gør den til en mere selvstændig og lidt mere stædig hund end nogle andre brugsracer. Den er eminent til selvstændigt at vurdere mange forskellige situationer og dette gælder ikke alene forsvar af ejendommen, men alle andre situationer, ikke mindst sociale. Nogen gange får man ligefrem indtryk af, at den tænker selv 😀 ! Vogteregenskaber gør dog samtidigt, at hovawarten næsten ikke har jagtinstinkt, den strejfer ikke og lærer forholdsvis nemt at være alene hjemme. Men fremmede katte jagter den væk fra sin ejendom 😀 .

Når det er sagt, så skal man også være forberedt på, at der altid er undtagelser fra reglen eller rettere spredning af egenskaber blandt andet pga. hovawartens historie. Man skal også vide og huske at:

  • Hovawarten er i bund og grund en blød og meget kærlig hund, som elsker at være sammen med sin familie, ligegyldigt om familien kun består af én person eller af et forældrepar med en flok børn på alle aldre. Den kan ikke tåle til stadighed at holdes i en hundegård eller i haven med kun sjælden kontakt til sit menneske! Når den til gengæld får kontakt og kærlighed, bliver den lynhurtigt din skygge, som følger og beskytter dig overalt. Så hvis du ikke kan lide, at din hund er sammen med dig når du skal på toilettet, er hovawarten måske ikke det bedste valg for dig 😀 .
  • Hovawarten bryder sig ikke om at blive herset med, om det er på træningspladsen eller hjemme og den går totalt i baglås, hvis du gør det. Hvilket ikke vil sige at du ikke må kræve noget af den. Tværtimod, den har pga. sin selvstændighed brug for en tidlig og meget konsekvent opdragelse. Men konsekvent betyder ikke brutal eller voldelig! Den har brug for at du er konsekvent, men kærlig. Et nej skal være et nej, uanset hvor mange gange den prøver at gøre noget, som du ikke bryder dig om, uden at du mister besindelsen. Til gengæld gør den alt for dig, hvis du forstår at motivere den på dens præmisser.
  • Hovawarten bliver sent moden, hvilket vil sige at den udvikler sig mentalt indtil den er ca. 3 år gammel. Dette betyder, at alle dens egenskaber først  kommer til fuldt udtryk forholdsvis sent og at man ikke må afslutte opdragelseprocessen efter 12 måneder. Det er til gengæld fascinerende at følge og hjælpe sin hund på vej fra hvalp til en klog og spændende samarbejdspartner.

Hvad synes jeg er hovawartens bedste egenskaber?

–          Uden tvivl racens alsidighed. Den kan næsten trænes til alt, om end ikke i alle tilfælde på det højeste niveau.

–          Det at hovawarten er en sund race med en sund og naturlig udseende.  En ”hundsk” hund 🙂 .

–          Varieret udseende, da racen ikke var udpræget avlet i udstillingsøjemed. Det kan man stadig se på udstillinger, hvor der sjældent er samlet over 25 hovawarter på én dag. Og således kan man se en lille tæve på 58 cm og 25 kg sammen med en hanhund på 70 cm og 45 kg, og begge er indenfor racestandarden. Det samme gælder farver: Fra meget lys blond til mørk blond, mere eller mindre perfekte aftegninger, dem avler man også på hvis temperament ellers er ok.

–          Det at hovawarten ikke strejfer og holder sig tæt på hjem og sine mennesker – er en trofast følgesvend

Hvad synes jeg er hovawartens værste ulempe? De er ikke værre end ved andre hunde 🙂 . Alle hunde kræver ordentlig socialisering og opdragelse. Alle hunde har brug for nogen beskæftigelse, også såkaldte skødehunde og ingen hund fortjener at blive gjort til et pænt tæppe foran pejsen, som skal gøre det idealiserede familiebillede fuldendt. Og det gælder jo næsten alle hunde, at man har hundehår i huset. Osv., osv.

 

CLEOHOV's Hovawarte © 2013